Poradna Yamaha YSP-1600

Autor: | Vloženo: 28.10.2018 000 11:57 | Témata: Poradna Yamaha YSP-1600

Je prostorový efekt opravdu dobrý?

Je prostorový efekt opravdu dobrý?Nebo radeji koupit třeba Harman/Kardon HD COM 1515S...popripadě samsung hw-n650 + zadní repro ?

  • Hi-Fi market

    Hi-Fi market

    28. října 2018 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Zdravím,
    ... soundbary pracují na principu psychoakustiky, kdy jejich zvuk přichází k posluchači přímo i odrazem zvukových vln od stěn.
    Připomeňme si, že s ideou zvukového projektoru přišla v roce 1999 britská firma 1 Ltd, která využila toho, že v poslechové místnosti se šíří zvuk z reproduktorů také odrazem od jejích stěn. Audio projektor vyzařuje úzké zvukové paprsky, které k posluchači přicházejí dílem přímo, dílem prostřednictvím odrazů z odpovídajících směrů, aby vytvořily prostorový zvukový obraz odpovídající možnostem obvyklého setu reproduktorových soustav. A kde se všechny ty zvukové paprsky berou?! Pod ochrannou mřížkou najdete pole několika reproduktorů (středobasy a řadu širokopásmových měničů). Každý z měničů obvykle disponuje vlastním digitálním zesilovačem, na jehož vstup je přiveden identický signál. Celkový zvuk pak utváří vzájemná interakce jejich časových posunů, úrovní hlasitosti a směrových charakteristik pod taktovkou řídicí elektroniky projektoru. Zvýšené nároky klade domácí kino se zvukovým projektorem pouze na poslechovou místnost: říká si o nezatlumené stěny s minimem nerovností, rozloha by měla být cca od čtrnácti do pětatřiceti metrů čtverečních a optimálně s pravidelným čtvercovým či obdélníkovým tvarem.
    Pokud tedy Váš poslechový prostor odpovídá výše uvedenému můžete počítat s dobrým prostorovým efektem. Soundbar je však nutno doplnit o aktivní subwoofer, bez něj bude zvuk mdlý a nevýrazný.
    Klasické domácí kino s klasickými 5.1 reproduktorty je sice prostorově náročnější, avšak jeho zvukový přínos je výrazně lepší, především pak v klasickém stereu kde soundbary těžce zaostávají a jsou vhodné pouze pro kulisový poslech.
    Pokud tedy chcete mít i slušné stereo, volte klasický AV receiver + repro - HARMAN KARDON HD COM 1515S je přitom v dané ceně výbornou volbou.
    Pokud ovšem chcete prostorově nenáročné řešení, hudbu posloucháte jen na pozadí a máte odpovídající interiér, můžete volit soundbar.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.